Kruisje

De pilarngaq, woest en vernietigend

pilarngaq


StarDe pilarngaq, woest en vernietigend

pilarngaqOp deze pagina zie je drie foto's van een pilarngaq, de allesverwoestende poolstorm, waar iedere Groen-lander bang voor is.

De foto's zijn genomen in de buurt van Tasiilaq, op Oost-Groenland. Daar ligt ook Ittimiini, waar Nunôk woonde.

De foto's geven geen goede indruk van het geweld van een pilarngaq. De pilarngaq valt niet te foto-graferen. Als de storm woedt is buiten alles witgrijs, je kunt geen vijf meter ver kijken. De lucht is gevuld met rondvliegend ijs en met stenen.

Tijdens zo'n vreselijke pilarngaq in 1970 stierven in Tasiilaq bijna alle sledehonden. Ze werden geraakt door hagelstenen die zo groot waren als pingpong-ballen en door stenen. Tachtig procent van de huizen en de twee scholen werden totaal vernield.


pilarngaqKinderen

Alle kinderen werden toen naar Denemarken gestuurd, terwijl het dorp werd herbouwd. Er werd toen ook een alarmsysteem aangelegd. Nu gaan er sirenes in het dorp als er een pilarngaq aankomt.

Pilarngaq is trouwens een Oost-Groenlands woord. Op West-Groenland heet zo'n poolstorm piterak.

De vertaling van het woord is mannenstorm. De pilarngaq waait van west naar oost. Hij komt dus van de ijskap en bestormt de dorpjes aan de oostkust.

Er is ook een vrouwenstorm, die van oost naar west waait, en die de fjorden en inhammen vult met zeeijs. In het Groenlands heet die nakajak.