IJsbarbaar in de media

IJsbarbaar verscheen op 1 november 2011.
Hieronder vind je de recensies en artikelen
die over het boek zijn geschreven, en ook
alle radio- en tv-uitzendingen:

balletje  Recensies van het boek

balletje  Interviews en andere artikelen / uitzendingen


 
Gele lijn

beer  Recensies

Gele lijn
 

schrijverDe Griffeljury 2012 bekroonde IJsbarbaar met een Vlag en Wimpel, een van de belangrijkste literaire prijzen in Nederland. Uit het juryrapport:

Ruggenberg is een geweldig verteller, die met vaart schrijft en de lezer niet spaart. Hij heeft de rauwe zeventiende-eeuwse werkelijkheid verpakt in een bloedstollend spannend boek. IJsbarbaar is bedoeld voor lezers vanaf 11 jaar, maar ook oudere lezers zullen zeker van dit boek genieten zonder het te kinderachtig te vinden.

pijltje Lees hier het volledige juryrapport (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverIJsbarbaar is "gruwelijk spannend", schrijft Annemarie Terhell in de jongerenkrant 7Days. Ze geeft het boek een 8½. En waarschuwt: "Geen boek voor watjes!" En verder:

Er zijn maar weinig schrijvers die zulke goede en spannende historische boeken kunnen schrijven als Rob Ruggenberg. Hij duikelt niet alleen de meest bizarre feiten op uit archieven, maar gaat voor ieder nieuw verhaal ook uitgebreid op reis. Dat voel je. Rob Ruggenberg kan zich enorm goed inleven en probeert het zeventiende-eeuwse leven niet mooier te maken dan het was. Daarom is IJsbarbaar een gruwelijk, maar goed gelukt historisch boek. Spannend tot de laatste bladzijde.

pijltje Lees hier Annemarie Terhells hele recensie (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverMirjam Noorduijn recenseert jeugdliteratuur voor NRC-Handelsblad. Ze vindt dat Ruggenberg beeldend schrijft:

Hij heeft met de dertienjarige Nunôk - een inuïtjongen die in 1624 door verdwaalde Nederlandse ontdekkingsreizigers uit Groenland wordt ontvoerd - een onvergetelijk personage gecreëerd, ver van huis verteerd door twijfel en eenzaamheid.
Nunôks deels waargebeurde avonturen zijn afwisselend spannend en bizar, maar weerspiegelen ook - en dat is heel knap - de actualiteit. (...) Als vreemdeling is hij slechts goed genoeg om als 'ijsbarbaar' zijn kunsten op de kermis te vertonen, of als proefkonijn de wetenschap te dienen.
Zo maakt Ruggenberg onze 17de-eeuwse geschiedenis herkenbaar en invoelbaar met poolkoorts als gevolg: een lovenswaardige prestatie.

pijltje Lees hier Mirjam Noorduijns hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverBas Maliepaard schrijft voor dagblad Trouw over jeugdboeken. Hij vond IJsbarbaar "een wervelend avontuur, met veel bloedstollende wendingen" :

In IJsbarbaar valt alles samen wat Ruggenberg in zijn vorige drie boeken met wisselend succes al liet zien. Zijn toon is net iets ruiger en beeldender dan voorheen, de sterke en alles behalve laffe verhaallijn waaiert dit keer niet te veel uit en klopt van begin tot eind. De spanning blijft bovendien voortdurend hoog en zowel het historische decor als de (Groenlandse) natuur komen mooi tot leven. Maar het belangrijkste: in de vorige boeken bleven de personages vaak te veel op afstand, met Nunôk leef je daadwerkelijk mee, doordat het hele verhaal invoelbaar vanuit zijn perspectief is geschreven.

pijltje Lees hier Bas Maliepaards hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverVier sterren (van de vijf) geeft Pjotr van Lenteren van De Volkskrant aan het boek. Hij is onder de indruk van de rauwheid van IJsbarbaar :

Dat is een van de grote pluspunten van Ruggenberg: hij benadert met zijn verhaal de ruigheid van het verleden stukken beter dan de meeste andere kinderboekenschrijvers. Nunôk werkt zich op een geloofwaardige manier in de nesten, moet meermalen voor zijn leven vechten, doodt een hebberige visser en vreest daarom begrijpelijkerwijs de schout. (...)
De sterke beschrijving van overleven in de natuur maakt IJsbarbaar toch nog indrukwekkend. De passages over Groenland, de Noordelijke IJszee én de jachtscènes in de Hollandse duinen zijn gedetailleerd en overtuigend en doen in de verte denken aan de grote Amerikaanse schrijvers van overlevingsverhalen - London, Hemingway, Proulx.
Ruggenberg is vakman genoeg om zijn boeken de moeite waard te maken, maar hij moet nog verder kunnen reiken - mits hij de clichés van het genre nog verder achter zich laat dan hij nu in zijn allerbeste passages doet.

pijltje Lees hier het complete stuk (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverJan van Damme recenseert jeugdboeken voor de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Over IJsbarbaar schreef hij:

In recensies wordt Ruggenberg met enige regelmaat de nieuwe Thea Beckman genoemd. Dat is een compliment, zeker. Maar ik ga een stapje verder: Ruggenberg is veel beter.
Ruggenberg heeft de gegevens gevonden in een brief, die stuurman Willem Ys aan de Amsterdamse wetenschapper Nicolaes Witsen schreef. Op zich al een prachtig verhaal. Maar om er dan een pakkend avontuur van te maken, is nog even andere koek. Ruggenberg slaagt daarin met vlag en wimpel, zonder dat de historische gegevens hem in de weg zitten. En dat is knap. Al te vaak zie je hoe schrijvers van historische (jeugd)romans niet loskomen van hun basismateriaal. Dan worden er altijd langdradige explicaties ingevoegd, die vaak een educatief oogmerk hebben. Niet doen, denk ik dan altijd. Bij Ruggenberg heb ik die gedachte niet gehad. Vandaar: beter dan Beckman.

pijltje Lees hier Jan van Dammes hele recensie (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijver"Een jeugdroman om bij te huiveren", vindt Peter van Vlerken van het Eindhovens Dagblad. Hij constateert dat Ruggenberg alleen nog historische jeugdromans schrijft:

Daar is hij heel goed in geworden, zó goed dat hij sinds Het verraad van Waterdunen, Slavenhaler en Manhatan de nieuwe Thea Beckman wordt genoemd. In IJsbarbaar, dat net is uitgekomen, voert hij een jongen op die alleen komt te staan in het leven, moet opboksen tegen volwassenen die hem in de steek laten, en die met veel moed, slimheid en doorzettingsvermogen erin slaagt om overeind te blijven en zelfs uit te groeien tot held. Omdat zo'n soort jongen in alle drie eerdere boeken van Rob Ruggenberg de hoofdpersoon is, ga je als lezer vanzelf denken dat het iets met de schrijver zelf te maken moet hebben.

pijltje Lees hier Van Vlerkens hele recensie (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverPol Van Damme recenseert jeugdliteratuur voor de Vlaamse website Pluizuit. Hij vindt IJsbarbaar een aanrader:

De verschillende personages worden levensecht en geloofwaardig geschetst zowel in het Inuit-dorp als op de schepen en in Nederland. Ook de omstandigheden waarin het verhaal speelt, krijgen een uitgebreide beschrijving. Zoals de ijzige kou tijdens de winter in het Inuit-dorp en de ontberingen tijdens de zeereizen.
Een meeslepend verhaal over een moedige jongen die er alles voor over heeft om weer thuis te raken. Een aanrader.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverIJsbarbaar stond op de Tiplijst van de Nederlandse Kinderjury 2012. Het boek won niet, maar dat lag niet aan de kinderen die het lazen en recenseerden. Een greep:

BIANCA: "Wat een Top-Boek. Een zielig en mooi boek, je komt gewoon niet meer uit het boek, zo spannend. Dit verdient een prijs."
OLE: "Dit is het allermooiste boek dat ik ooit heb gelezen. Op sommige momenten was het zielig. Maar op sommige momenten ook super spannend. Dat maakt dit boek mijn 1#. Op het eind moest ik zelfs een beetje huilen."
OLIVIER: "Mooi boek, wel zielig. Nunok is echt cool !!!!!"
JANNEKE GERRITS: "Ik vind het een zielig maar ook super mooi boek. Ik wil altijd maar door blijven lezen."
SUZANNE: "Dit is het mooiste boek wat ik ooit heb gelezen. Het is zo geschreven dat het net lijkt of je zelf in het verhaal meespeelt of staat te kijken!"

pijltje Lees hier alle Kinderjury-recensies (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverHanneke van den Berg las IJsbarbaar voor Tubantia, de Gooi- en Eemlander, De Stentor en andere regionale dagbladen van Wegener. Ze ging algauw van Nunôk houden, schreef ze:

De lezer volgt hem op zijn vlucht, terug naar het schip dat hem uiteindelijk terug zal brengen naar Groenland. Ruggenberg heeft soms de neiging zich iets te verliezen in de vele informatie die hij verzamelt voor zijn boek, maar verder heeft Nederland met hem een bijzondere auteur in huis.

pijltje Lees hier haar complete recensie (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverEsther Karels-Boonzaaijer recenseert voor het Reformatorisch Dagblad. Ze werd gepakt door het verhaal van IJsbarbaar :

Naast spanning stopt Ruggenberg humor en morele dilemma's in het boek. Diverse keren staat Nunôk voor de keus: wreek ik mij of doe ik het niet? Mooi is de verbazing waarmee de jongen uit Groenland het zeventiende-eeuwse Nederland in zich opneemt. Waarom is er oorlog, vraagt hij zich af: de koning heeft toch alles al? Zijn maat, een zwarte Afrikaan die ook als attractie functioneert, oppert: "Misschien had hij nog geen oorlog."

pijltje Lees hier haar complete recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverStefan Rovers recenseert jeugdboeken voor Biblion, een organisatie voor alle openbare bibliotheken. Hij vindt IJsbarbaar een "met vaart geschreven boek":

Sfeervol opgetekend historisch, deels waargebeurd, avonturenverhaal waarin je je goed kunt inleven in de vreselijke ontberingen die Nunôk moet doorstaan. Aangrijpend en spannend is de slotpassage, waarin hij met een ijsbeer vecht en geholpen wordt door zijn grootste tegenstander op de Blauwe Duyf.

pijltje Lees hier Stefan Rovers' hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverSusan Venings heeft de website Kinderboekenpraatjes.nl en besprak IJsbarbaar:

Het spannende verhaal is bevolkt met tal van levensechte personages, waarvan er een groot aantal gebaseerd zijn op historische personen. Nunôk ontmoet een aantal aardige mensen, maar heeft vooral te maken met mensen die hem slechts als een 'ijsbarbaar' zien: iemand die weliswaar leuke kunstjes kan, maar toch een soort beest is.
Omdat Nunôk de verteller van het verhaal is wordt de hedendaagse lezer vaak verrast door zijn kijk op de dingen. Toch is het niet moeilijk met de jongen mee te voelen.
Het boek roept herinneringen op aan het beste werk van Thea Beckman, die ook graag door middel van een spannend verhaal met een bijzondere hoofdpersoon een historische gebeurtenis beschreef. Het is dan ook geen toeval dat Ruggenberg werd genomineerd voor de prijs die haar naam draagt.

pijltje Lees hier de hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverMarcel Goedknegt schrijft recensies voor de website Boekzoeker.nl. Hij vindt IJsbarbaar een boek dat je gelezen moet hebben:

IJsbarbaar is zo geschreven dat je een goed beeld krijgt van hoe ruw en hard het leven was in de zeventiende eeuw, zonder het leven in die tijd mooier weer te geven dan het in werkelijkheid was.
Je krijgt een uitgebreid gedetailleerde omschrijving van de omgeving, zowel van Nederland als van Groenland. Ook de personages zijn goed en beeldend beschreven. Hierdoor waan je je in de zeventiende eeuw en ervaar je als het ware zelf hoe gevaarlijk en meedogenloos het leven in die tijd was.
Dit alles maakt IJsbarbaar een boek dat je gelezen moet hebben, als je houdt van een spannend verhaal en geïnteresseerd bent in gebeurtenissen van vroeger.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverJacqueline Eckhardt schrijft op Ouders Online dat IJsbarbaar de Prijs van de Jonge Jury 2013 heeft gewonnen. Ze vindt het boek "adembenemend avontuurlijk":

Rob Ruggenberg is de eerste man die zich in het rijtje van vrouwelijke succes-auteurs – Carry Slee, Francine Oomen en J.K. Rowling – mag scharen. Vorige maand won zijn IJsbarbaar de publieksprijs voor het beste jeugdboek voor 12-15 jarigen. Anders dan zijn voorgangers schreef Ruggenberg een historische roman die zich afspeelt in het Nederland van de 17e eeuw. Een lijvig boekwerk, maar dat weerhoudt zijn jonge publiek er – gelukkig – niet van om het te lezen. Er valt écht veel moois te lezen.

pijltje Lees hier de hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverDe openbare blibliotheken kozen IJsbarbaar voor Boekengasten lezen door: een lijstje met zeven aanbevolen jeugdboeken voor de zomer van 2012:

Stel je eens voor dat je wordt ontvoerd om in een ver land als bezienswaardigheid op de kermis te moeten optreden (...). Een deels waargebeurd boek dat je een andere tijd en cultuur inzuigt en niet meer loslaat tot je het dichtklapt.

pijltje Lees hier het hele stukje (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverHet jeugdboekenvakblad Leesgoed koos IJsbarbaar tot Boek in de Kijker. Anne Marie Baud (ze werkt ook in de Kinderboekenwinkel Amsterdam) schreef:

Rob Ruggenberg kiest niet alleen ruige onderwerpen, maar beschrijft ze ook zonder de gruwelijke details te schuwen. (...) Een boek dat uitnodigt tot een kijkje in de geschiedenis van Nederland of de omgang van Nederlanders met vreemdelingen of het ontstaan van de walvisvaart. Maar ook zonder dat een superspannend, pittig stevige-jongens boek.

pijltje Lees hier de hele Leesgoed-recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverDe veelbekeken website Leesfeest.nl publiceert recensies van jeugdboeken. Lidewij las IJsbarbaar en waarschuwt: "Trek warme sokken aan als je dit boek gaat lezen".

IJsbarbaar is zo spannend dat je het vanzelf koud krijgt van alle sneeuw en ijs. Ook verder kun je heel goed met Nunôk meeleven: door zijn ogen zie je al die gekke gewoontes van de Nederlanders in de 17e eeuw. Je voelt zelfs zijn verlangen om terug te gaan naar de wereld die hem vertrouwd is en naar het meisje van wie hij houdt.

pijltje Lees hier de hele Leesfeest-recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverOok de website mr.finny.nl, met onder meer recensies van jeugdboeken, vindt IJsbarbaar spannend. Carine geeft het boek vier (van de vijf) sterren:

Het onderzoek van Ruggenberg heeft geresulteerd in een realistische beschrijving van hoe de lange reis voor de Inuitjongen zou kunnen zijn geweest. In een spannend relaas maken we kennis met een bijzondere jongen en zijn buitengewone avonturen. Wederom schrijft Ruggenberg een spannend boek over een deel van de Nederlandse geschiedenis, zonder daarbij te vervallen in de toon van een belerende geschiedenisles.

pijltje Lees hier de hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverIn België publiceert de website pluizer.be recensies van jeugdboeken. Lieve Raymaekers vindt IJsbarbaar in alle opzichten een aanrader:

Rob Ruggenberg brengt deze lang vervlogen tijd en onbekende wereld als geen ander tot leven. Hij laat je als het ware zelf de ontberingen van Nunôk voelen, zijn hoop, angst en ontgoocheling. Het verhaal is hard, grauw, gruwelijk soms, maar kent toch een happy end. En tegen dat je zo ver bent, heb je een heleboel geleerd, over de Inuit uiteraard, maar evengoed over het Holland van de zeventiende eeuw, de walvisvaart. De onwaarschijnlijke tocht van Nunôk geeft daarbij de gelegenheid op een heel natuurlijke wijze in te zoomen op het egoïsme van de zeventiende-eeuwse Hollander bijvoorbeeld, in contrast met de Inuit, die handelen in het belang van de gemeenschap. Een aanrader in alle opzichten.

pijltje Lees hier Lieve Raymakers' hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverWapiti, een Belgisch tijdschrift voor jongeren, over natuur, milieu en wetenschap, kreeg het warm én koud van IJsbarbaar :

Al na enkele pagina's weet je het. Het leven van Nunôk, een Inuitjongen uit Groenland ongeveer 400 jaar geleden, verloopt niet van een leien dakje. Hij overleeft ijzige hongerwinters, een ontvoering naar het verre Holland, een waanzinnig experiment van een geflipte dokter, de terugreis naar het noorden met een stel grimmige walvisvaarders, de blikkerende tanden van een hongerige ijsbeer... De koude rillingen lopen je bij het lezen over de rug. En tegelijkertijd word je er heel warm van. Want Nunôk heeft maar één doel. Hij wil terug naar huis, naar het liefste meisje van de hele wereld. Een boek om in één ruk uit te lezen.

pijltje Lees hier de hele pagina in Wapiti (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverRob van Veen recenseert jeugdboeken in tijdschriften over jeugdliteratuur, en op zijn eigen weblog Een boekje open. Hij schreef:

Ruggenberg, die in 2007 debuteerde met Het verraad van Waterdunen, schreef een meeslepend en spannend verhaal over deels waargebeurde feiten. Het kost je als lezer weinig moeite om je identificeren met de sympathieke jonge Inuit, en de vraag dringt zich al snel op wie nu de werkelijke barbaren waren.

pijltje Lees hier Rob van Veens hele recensie (pdf-bestand).


Rode lijn

Rietje Nivard, eigenaresse van de Kinderboekwinkel in Amsterdam, bespreekt elke week jeugdboeken voor RTV Noord-Holland. Over IJsbarbaar zei ze:

Spannend! En je leeft zó mee met de hoofdpersoon. Een geweldig boek. Hier en daar een beetje heftig, waar Ruggenberg het barbaarse gedrag van de jonge hoofdpersoon beschrijft, maar verder adembenemend.

pijltje Beluister de uitzending door op het pijltje te (dubbel)klikken   


Rode lijn

schrijverDe jeugdboeken-website Kjoek vroeg Ruben Hofma, student journalistiek aan de Chr. Hogeschool Ede, IJsbarbaar te recenseren. Hofma vond "het ijs haast voelbaar":

Knap taalgebruik, spannende actiemomenten en de benarde positie van Nunôk maken het verhaal sterk en meeslepend, met een stuk cultuurhistorie dat knap is geïntegreerd.

pijltje Lees hier Hofma's hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverLidewij Wijnhoven van de Kinderboekwinkels Arnhem en Nijmegen recenseert ook jeugdboeken. Zij gaf IJsbarbaar vier sterren (het maximum):

IJsbarbaar is een heerlijke historische roman, toegankelijk geschreven, spannend en goed gedocumenteerd. Geschikt voor een grote groep lezers vanaf elf jaar.

pijltje Lees hier haar hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverIn een recensie op de Boek en Jeugd Online website (van de Stichting Bibliotheek.nl) wordt IJsbarbaar een "zinderend avontuur" genoemd:

Het spannende avonturenverhaal is gedeeltelijk gebaseerd op ware gebeurtenissen. Achter in het boek legt de auteur daarover verantwoording af. Hij heeft zich grondig verdiept in het onderwerp, waardoor een levendig en genuanceerd beeld ontstaat van het leven van deze onfortuinlijke jongen en van de periode waarin de gebeurtenissen zich afspelen. En juist die authenticiteit maakt het avontuur des te aangrijpender.

pijltje Lees hier de hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverUit de 50 toptitels die meedongen naar de Prijs van de Kinderjury 2012 koos het tijdschrift Lezen (van de Stichting Lezen) vier uitschieters. Daaronder IJsbarbaar:

Rob Ruggenberg las in een vergeten verslag van pelskopers het bizarre verhaal van een Groenlandse Inuitjongen, die door zeelieden van de ijsvlakten werd geplukt om te worden tentoongesteld in Holland, en schreef daarover IJsbarbaar - een zeldzaam plezierig historisch boek.

pijltje Lees hier het hele stukje (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverJeugdboekhandel Silvester in Leiden heeft IJsbarbaar laten lezen door kinderen. De recensies van Mus, Ronja, Dazaui en Daatje staan op blogsilvester.blogspot.com :

Mus: Ik vond het een heel mooi boek, waarin de kou echt in je lijf gaat zitten als je er over leest. Ook de illustratie op de voorkant is erg indrukwekkend.
Ronja: In het boek heeft Nunôk veel momenten waar hij aan ontstapt, dat is juist de reden waarom je door wilt lezen. Omdat het zo spannend is wil je weten wat er gebeurt.
Dazaui: Ik vind het ook een leuk boek omdat het zo spannend is. Het begin begreep ik eerst niet zo goed. Maar later snapte ik het wel. Het einde is ook mooi.
Daatje: Ik vond het boek goed geschreven, maar het is zoo verschrikkelijk naar wat Nunôk meemaakt! Het zat de arme jongen nooit mee, niemand was aardig tegen hem. Maar de achterkant van het boek heeft gelijk: ik zal het niet gauw vergeten!

pijltje Lees hier de complete recensies van Mus, Ronja en Dazaui (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverEdward van de Vendel is misschien wel de allerbeste jeugdboekenschrijver van ons land. Op zijn website bespreekt hij ook andere jeugdboeken. Over IJsbarbaar schreef hij :

De echte opvolger van Thea Beckman en Simone van der Vlugt is Rob Ruggenberg. Dat is na Het verraad van Waterdunen (2006), Slavenhaler (2007) en Manhatan (2009) nu met zijn vierde boek helemaal duidelijk geworden. Uit de weinige historische bronnen die er zijn over het ontvoeren van twee Groenlanders (in de zeventiende eeuw), puurde Ruggenberg het levensechte, geloofwaardige en spannende verhaal van Nunôk, dertien jaar, op zijn reis van huis naar de lage landen - en hopelijk weer terug...

pijltje Lees hier de complete recensie van Edward van de Vendel (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverGovert de Groot van de organisatie Arctic Peoples Alert, die opkomt voor de poolvolken, schreef een recensie in het blad Poolkoorts. Hij vindt het boek een aanrader:

Zijn onderzoek heeft niet alleen een boeiende en leerzame jeugdroman over hoe vroeger Inuit leefde opgeleverd (...), ook vond hij historische informatie terug.
Ruggenberg heeft voor de titel een goed argument. In tegenstelling tot de film Nova Zembla geeft IJsbarbaar een heel wat beter beeld van onze geschiedenis.

pijltje Lees hier Govert de Groots hele recensie (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverMarjo las IJsbarbaar en schreef er een recensie over op de lezerswebsite Leestafel.nl :

Het ene avontuur na het andere komt voorbij, in meeslepende vaart, waarbij gesteld moet worden dat het geen boek is voor tere zieltjes. Ruggenberg draait er geen doekjes om. Maar als je eenmaal begonnen bent, leg je het niet meer weg.

pijltje Lees hier Marjo's hele recensie (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverMarco Books is schrijver en recenseert ook andermans boeken. Hij vond IJsbarbaar "een avonturenverhaal dat lezers van begin tot eind geboeid zal houden" :

Het verhaal doet soms denken aan de klassieker David Copperfield van Charles Dickens waarin de weesjongen David in aanraking komt met allerlei hardvochtige mensen. Net als David Copperfield weet Nunôk niet wie hij kan vertrouwen. Net als in zijn vorige boeken maakt Ruggenberg indruk met IJsbarbaar. De auteur schrijft met groot inlevingsvermogen, waarbij hij niet in de fout valt de zeventiende eeuw te doorspekken met hedendaagse moraal.

pijltje Lees hier Marco Books hele recensie (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverVoor LOL-magazine, een tijdschrift voor basisschool-leerkrachten, schreef Annemarie Terhell een recensie van IJsbarbaar:

Om Nunôks verhaal goed te kunnen optekenen reisde Rob Ruggenberg naar Groenland, waar hij leefde op een dieet van zeehondenvlees en walvis, en waar hij werd ingewijd in het Inuit-bestaan. Het resultaat is een spannend historisch verhaal, dat zindert van actie en dat vanwege de rauwe toon ook jongens zal aanspreken.

pijltje Lees hier Annemarie Terhells hele recensie (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverKiddo is een pedagogisch vakblad voor mensen die in de jeugdopvang werken. Het blad signaleert ook bijzondere jeugdboeken. Over IJsbarbaar schreef het blad:

Deze spannende jeugdroman is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Rob Ruggenberg vertelt het verhaal zo goed dat je je terug in de tijd waant.

pijltje Lees hier het complete stukje (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverSilvester van der Pol beoordeelt jeugdboeken voor Aan de Hand, een tijdschrift voor protestants-christelijke ouders. Hij gaf IJsbarbaar vier sterren (van de vijf):

Vierde jeugdboek van deze oud-journalist met wederom een goed gedocumenteerd, ruig verhaal. Een goed geschreven, spannend jongensboek dat een weinig romantische inkijk geeft in onze geschiedenis.

pijltje Lees hier het complete stukje (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverMargreet Algra schrijft recensies van jeugdboeken in Prima Ouders, een tweemaandelijks tijdschrift voor ouders met kinderen op de basisschool. Over IJsbarbaar schreef ze:

Diep ongelukkig probeert Nunôk terug te keren naar huis. Deels waar gebeurd, en dat maakt dit meeslepende en af en toe gruwelijke historische verhaal nog indrukwekkender.

pijltje Lees hier haar complete stukje (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverJaap Friso van de website jaapleest.nl is minder te spreken over IJsbarbaar. Zijn hart ging er niet sneller van kloppen:

Het waargebeurde basisgegeven is een mooie vondst maar Ruggenberg heeft er vervolgens niet al te veel mee gedaan. De eerste hoofdstukken zijn sferisch en beklemmend maar vanaf het moment dat Nunôk wordt ontvoerd voltrekt het verhaal zich langs gebaande paden.

pijltje Lees hier Jaaps Friso's hele stukje (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverJeugdbieb.nl is een website voor jonge lezers van een groot aantal openbare bibliotheken. In een recensie noemt de site IJsbarbaar "gruwelijk en spannend" :

Voor stoere lezers... want het is soms wreed, ijzig, gruwelijk, best vies en... superspannend. Over het doden van walvissen, gevechten met ijsberen, mensenpoep en veel meer. Maar ben je eenmaal begonnen met lezen in dit dikke boek, dan wil je ook weten hoe het verder gaat en afloopt met Nunôk.

pijltje Lees hier de hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverOmdat stuurman Willem Ys van Vlieland kwam, besteedt het glossy Vlieland magazine aandacht aan IJsbarbaar. Hoofdredacteur Jan Houter schrijft:

Nunôk ontsnapt en wil maar één ding: terug naar Groenland. Maar hoe komt hij weer thuis? Diezelfde Vlielander stuurman Willem Ys speelt hierbij een belangrijke rol. Hij beschreef de gebeurtenenissen zelfs in een brief aan de Amsterdamse wetenschapper Nicolaes Witsen. Een prachtig, spannend historisch verhaal. Zeer aan te bevelen. Een aanrader!

pijltje Lees hier Jan Houters hele stuk (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverJacob Bosma is docent Nederlands. Hij is gek op jeugdboeken en schrijft recensies op zijn weblog De boekenkast van meneer Bosma en op bol.com. Over IJsbarbaar schreef hij:

Een meeslepend en zorgvuldig geschreven historisch jeugdboek. Ruggenberg laat de lezer intens meeleven met de lotgevallen van ijsbarbaar Nunôk, schetst een accuraat tijdsbeeld en laat je kennismaken met de taal van de Inuit. Ruggenbergs boeken smaken altijd naar meer en na de laatste punt kijk je als lezer reikhalzend uit naar een nieuw boek van zijn hand. IJsbarbaar is een zeer geslaagd jeugdboek dat geschikt is voor leesgrage tieners in groep 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

pijltje Lees hier Jacob Bosma's hele recensie (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverRuud Ham recenseert (jeugd)boeken voor De Vlaardinger. Hij geeft het boek vier haringen (van de vijf):

IJsbarbaar is een fantastisch boek. In het juryrapport van de Griffeljury 2012 staat: "Hij heeft de rauwe zeventiende-eeuwse werkelijkheid verpakt in een bloedstollend spannend boek". Ik sluit me hierbij aan. Minpuntje is dat de auteur veel woorden gebruikt die voor kinderen wellicht minder goed te begrijpen zijn. Maar dat wordt ondervangen met een eenvoudige oplossing. Achterin het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen, overigens ook nuttig voor de volwassen lezer. Ruggenberg heeft zich uitvoerig verdiept in het leven van de Inuits, zoals de bewoners van de noordpool zich noemen. Voor research verbleef hij twee jaar in Groenland. Over de feiten die hij heeft gebruikt legt hij helder verantwoording af.

pijltje Lees hier het complete stuk (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverDé Weekkrant, die verschijnt in het westen van Brabant, vindt IJsbarbaar aanleiding om de tv uit te zetten. Ingrid Heeren schrijft verder:

Ongelooflijk spannend, het brengt je terug naar het jaar 1624: Nederlandse zeelieden ontvoeren Nunôk, een jongen uit Groenland. In Nederland ontsnapt hij. Hoe komt hij thuis? Een jeugdroman van topniveau! En zeker ook een aanrader voor menig volwassenen. Rob Ruggenberg is een Brabantse auteur om trots op te zijn!

pijltje Lees hier het complete stuk (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverOp bol.com verscheen een merkwaardige recensie van een zekere suusjes. Hij (of zij?) begint erg positief (IJsbarbaar krijgt 4½ ster), maar dan maakt hij/zij deze opmerking:

Ik moet wel zeggen dat ik, in tegenstelling tot veel andere recent geschreven historische kinderboeken, blij ben dat dit niet "in mijn tijd" is uitgegeven. 10-jarige ik zou mateloos verdrietig zijn geworden...

Ruggenberg vroeg zich af of hij nu blij moest zijn met deze recensie, of juist niet. Vervolgens kwamen er reacties op Hyves, Facebook en Twitter.

pijltje Lees hier de hele recensie (plus een aantal reacties).


Rode lijn

schrijverTot slot nog enkele meningen/aanbevelingen van mensen uit het jeugdboekenvak. Zo...

bulletplaceholder...behoort IJsbarbaar volgens recensente Jacqueline Ancona (Kinderboekwinkel Amsterdam) tot de Top Vijf van 2011 in de categorie jeugdboeken 10-13 jaar.
bulletplaceholder...vond Clary de Werk van de jeugdboekenafdeling van boekhandel De Drvkkery in Middelburg IJsbarbaar een "verschrikkelijk spannend en indrukwekkend kinderboek", dat je "zelfs na het lezen nog in zijn greep houdt".
bulletplaceholder...schreef Wilma Verhoeven van Kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht dat iedereen die van historische verhalen houdt de jeugdboeken van Rob Ruggenberg moet proberen. En op Hyves: "Ik heb genoten van je nieuwste boek! Ik raad het graag aan in de winkel".
bulletplaceholder...noemt recensente en boekhandelaar Willy Wouters (de Boekenmolen in Meliskerke) IJsbarbaar een intens avontuur, een bijzonder boek dat boeit van begin tot eind.
bulletplaceholder...vond Danja Schaap (Kinderboekwinkel Groningen) IJsbarbaar een heerlijk boek: "Het onderwerp is origineel, de karakters staan als een huis en de sfeer is prachtig ijzig en rauw. Het wordt al heel snel spannend en die spanning houdt u ook vast.
bulletplaceholder...twitterde Inge Mooiman (Jeugdboekenhandel Silvester in Leiden): "IJsbarbaar spannende historische roman voor 10-14 jarigen en ouder. Aanrader!"
bulletplaceholder...meldde Inge Roos (Kinderboekwinkel In de Wolken, in Voorburg) op Facebook dat het in haar winkel goed ging met IJsbarbaar en Robs andere boeken: "Er gingen weer heel wat Robjes over de toonbank afgelopen week!"
bulletplaceholder...twitterde Lia Reedijk (Kinderboekwinkel Utrecht): "Wat een prachtig boek IJsbarbaar - mijn complimenten! Ik ga het gauw bij onze boekentips zetten op http://www.kinderboekwinkel.net ".

Rode lijn

placeholder


 
Gele lijn

beer  Interviews en andere artikelen

Gele lijn
 

schrijverToen IJsbarbaar de Prijs van de Jonge Jury 2013 won schreef Rob van Veen een artikel in het vakblad Levende Talen:

Het kost je als lezer weinig moeite je te identificeren met de sympathieke jonge Inuit en de vraag dringt zich al snel op wie nu werkelijk de echte barbaren waren.
Ruggenberg, die in 2007 debuteerde met Het verraad van Waterdunen, schreef een meeslepend en spannend verhaal over deels waargebeurde feiten. Voor het schrijven van IJsbarbaar verbleef de auteur enige tijd op Groenland om daar research te doen. Hulde ook aan het adres van Bas Mazur, de illustrator voor de sublieme tekening op de voorzijde van het boek.

pijltje Lees hier het hele artikel (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverBas Maliepaard schreef een interview met Rob in de Kinderboekenweekkrant 2012:

- Waarom heb je niet gewoon op internet gekeken hoe het in Groenland is?
Rob: Dat zou wel makkelijk zijn! Maar ook veel minder leuk. Als ik een boek schrijf over kinderen in een ander land, dan wil graag met eigen ogen zien hoe ze leven. Ik wil met die kinderen praten en leren hoe ze denken. Dat kun je niet op internet vinden.

pijltje Lees hier het hele interview (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverHet vaktijdschrift Lezen interviewde Rob toen hij voor IJsbarbaar de Prijs van de Jonge Jury 2013 won. Rob antwoordt onder meer:

"Wat ik nog van geschiedenis weet zijn vaak niet de feiten die ik op school heb geleerd, maar wat ik heb onthouden uit mooie, spannende boeken. Daarom vind ik dat de historische context juist moet zijn, dit is kennis die je meeneemt in je verdere leven."

pijltje Lees hier het interview (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverOp lezenisleuk.nl van de Kinderboekwinkels Arnhem en Nijmegen schreef Lidewij Wijnhoven over de 'strijd' tussen Kruistocht in spijkerbroek en IJsbarbaar:

"Is dit net zo goed als Thea Beckman?" vraagt de moeder aan mij.
"Beter," knik ik.
Ze rekenen af, het meisje kijkt tevreden. "Ga ik vanavond lekker in beginnen," zegt ze.
Ik glimlach. Ben benieuwd of zij over dertig jaar probeert haar dochter IJsbarbaar te laten lezen.

pijltje Lees hier Lidewijs hele stuk (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverSimon van der Geest behoort tot de top van de kinderboekenschrijvers in ons land. NRC-Handelsblad vroeg deze Gouden-Griffelwinnaar welke boeken hem raakten:

"Een recent boek dat me echt naar een andere wereld vervoerde is IJsbarbaar van Rob Ruggenberg. Hij schrijft over de Inuït, over hoe zij op Groenland leefden. Dat doet hij op een rauwe manier, terwijl hij ook een mooi avontuur vertelt. Wat me heel sterk bijstaat van het verhaal is hoe Ruggenberg schrijft over poep, op zo’n manier dat je echt de nare smerigheid ervan meekrijgt."

pijltje Lees hier de complete (dubbele) liefdesverklaring van Simon van der Geest (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverTijdens de Maand van de Geschiedenis, oktober 2012, vroeg Leesplein.nl (bibliotheken) aan Rob met welke historische figuur hij een beschuitje zou willen eten. Zijn antwoord:

"Ik háát beschuitjes. Je moet er tien eten voordat je iets in je buik hebt. Ik eet ze alleen als ik ziek ben. En ik weet zeker dat degene met wie ik wel eens zou willen praten, ook niet van beschuitjes houdt. Hij houdt alleen van vis en vlees - misschien ook wel van een pannenkoek, maar dan wel eentje met veel spek."

pijltje Lees hier het hele interview (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverHet Dagblad van het Noorden interviewde Rob toen hij in het Arctisch Centrum van de Groningse universiteit een lezing gaf over zijn onderzoek naar IJsbarbaar:

Eigenlijk is jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg avonturier. Hij reisde de hele wereld rond voor zijn werk als journalist. Op grote jachten bezeilde hij de wereldzeeën, tropische rivieren bedwong hij in uitgeholde boomstammen, maar in Groenland verloor hij zijn hart.

pijltje Lees hier het hele interview (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverDe jongerenkrant Kidsweek bracht een hele pagina over IJsbarbaar en de officiële presentatie van het boek op 24 november 2011:

De jongen kwam hier op de kermis terecht en moest kunstjes doen als "ijsbarbaar". Rob Ruggenberg schreef een gruwelijk spannend verhaal over hem. Het is onvoorstelbaar, maar Nunôk heeft echt bestaan.

pijltje Lees hier het hele artikel (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverOok het Algemeen Dagblad was bij de presentatie van IJsbarbaar in het Museon. En fotografeerde het vervolg: de spectaculaire sledehondenrit over het Scheveningse strand:

De twee winnaars mochten mee met de slee. Dolblij waren ze. "Job tikte zichzelf op de wang, in de bus naar het strand. Hij vroeg zich hardop af of dit een droom was."

pijltje Lees hier het hele artikel (jpg-bestand).


Rode lijn

schrijverPatrick Grimbergen van de veelbekeken website Den Haag Direct was ook in het Museon toen IJsbarbaar daar ten doop werd gehouden. Hij schreef:

Rob Ruggenberg begint de presentatie met het voorlezen van het eerste hoofdstuk van het boek. De kinderen van de Duinoordschool zijn onder de indruk, het is muisstil.

pijltje Lees hier het hele artikel (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverOok HaagWestNieuws, waarin de Scheveningse Courant en de Nieuwe Loosduinse Krant zijn samengegaan, besteedde aandacht aan de bijeenkomst in het Museon:

Ruim zestig kinderen uit groep 7 en 8 van de Duinoordschool woonden de lancering bij. Ze luisterden hoe de schrijver, Rob Ruggenberg, voorlas uit eigen werk. Elk fragment werd gevolgd door een speedcollege over Groenland door Museon-conservator Diederik Veerman. De leerlingen kropen vervolgens zelf in de huid van de schrijver.

pijltje Lees hier het hele artikel (gif-bestand).


Rode lijn

schrijverMarjolein Hendriks van het Algemeen Dagblad luisterde mee toen Rob Ruggenberg op het Schravenlant Lyceum in Schiedam vertelde over zijn net verschenen IJsbarbaar:

Schiedamse walvisvaarders blijken in de 17de eeuw twee eskimo's uit Groenland te hebben ontvoerd. Met die verrassende onthulling komt schrijver Rob Ruggenberg. Hij schreef er een jeugdboek over: IJsbarbaar.

pijltje Lees hier haar hele artikel (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverLieke van den Krommenacker interviewde Rob Ruggenberg voor de Leeuwarder Courant toen hij op Vlieland onderzoek deed naar stuurman Willem Ys. Zij schreef:

Aan Ruggenbergs boeken gaat steevast grondig onderzoek vooraf. "Dat maakt het schrijven van dit soort boeken heel leuk", vindt hij. Het liefst schrijft hij over dingen die onbekend zijn. Over wonderlijke mensen, schijnbaar vergeten gebeurtenissen en anekdotes. Ze brengen de schrijver op ideeën, zetten hem aan het speuren. In bibliotheken en archieven over de hele wereld.

pijltje Lees hier haar hele artikel (pdf-bestand).


Rode lijn

Arjo Kraak presenteert het radioprogramma 'Alles Mag op Zaterdag' van Omroep Brabant. Rob Ruggenberg vertelde over IJsbarbaar:

"Het is heel bijzonder dat de jongen ten slotte terugkeert naar Groenland, naar het meisje van wie hij houdt. Ook dát is waar gebeurd. Ik vind dat ontroerend. Toen ik het slot schreef, in Groenland, tussen het ijs, kon ik wel janken."

pijltje Beluister de uitzending door op het pijltje te (dubbel)klikken   


Rode lijn

schrijverGert van Engelen sprak met Rob Ruggenberg over zijn onderzoek voor IJsbarbaar. In het blad Wereldregio schreef hij:

De Zierikzeese eskimokajak, te vinden op de zolder van het Maritiem Museum, gaat toch geen rol spelen in de nieuwe historische roman van schrijver en journalist Rob Ruggenberg. "Helaas is de kajak gesneuveld in de uiteindelijke versie van mijn boek", laat Ruggenberg weten uit Groenland, waar hij de laatste hand legt aan zijn nieuwe avonturenboek.

pijltje Lees hier zijn hele artikel (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverSonja van Gerven schreef in De Wassenaarder een artikel over "meesterverteller" Rob Ruggenberg en zijn IJsbarbaar:

De geboren en getogen Wassenaarder, die dierbare herinneringen aan zijn dorp heeft en er nog steeds graag komt, las in een oud zeventiende-eeuws boek een passage over een oude man en een jongen uit Groenland, die hem de rillingen over de rug deed lopen. Zijn onderzoek bracht hem daarna naar Groenland, naar de plek waar dit verhaal begon. Hij woonde bij de Inuit, at alleen nog zeehondenvlees en walvis. Ruggenberg werd er ziek, ging bijna dood.

pijltje Lees hier haar hele artikel (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverBea Ros van de kinderboeken-website Leesplein.nl schreef een artikel over IJsbarbaar toen Rob Auteur van de Maand was. Ze vroeg naar zijn mooiste ervaring op Groenland:

"Onze gastheer nam mijn vrouw en mij mee op een bootje de zee op, en zette ons af op een drijvend stuk ijs. Dat was een ongelooflijke ervaring. Je staat midden op zee, de zon schijnt en het ijs smelt en dat water drink je. Je drinkt dan water van ijs dat eeuwen oud is. Dat zal ik van mijn leven nooit meer vergeten."

pijltje Lees hier haar hele artikel (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverHet Valkenswaards Weekblad berichtte over een van de proeflezers van IJsbarbaar, die invloed had op de uiteindelijke versie van het boek:

Bij het schrijven van het boek IJsbarbaar heeft de 12-jarige Emma van Beek uit Valkenswaard een belangrijke rol gespeeld. Emma was proeflezeres, en op grond van haar reacties heeft Rob Ruggenberg het manuscript op enkele punten ingrijpend gewijzigd.

pijltje Lees hier het hele artikel (pdf-bestand).


Rode lijn

schrijverDe Belgische kinderboeken-website Pluizer interviewde Rob over zijn ideeën over jeugdboeken. Vraag: Waarin onderscheidt jouw werk zich van anderen?

Rob: "Misschien door de rauwheid? Ik probeer dicht bij de waarheid te blijven, en die heeft soms scherpe kantjes. Een leven was vroeger niet veel waard, en kinderen telden nauwelijks mee. Daar vertel ik over. Ik realiseer me goed dat ik voor kinderen schrijf, en dat er dus grenzen zijn, maar ik vertel geen zoete sprookjes."

pijltje Lees hier het hele interview (gif-bestand).


Rode lijn


 
Gele lijn

beer   Deze ijsbeer brengt je terug naar het begin van de pagina...


Gele lijn

Placeholder