Boekbespreking, spreekbeurt of presentatie

Klik hier om terug te keren naar het feiten overzicht

StarJongeren op Groenland. Ze dragen gewone kleding en houden van moderne muziek

(foto gemaakt in Ilulissat, op West-Groenland, voorjaar 2011, door Rob Ruggenberg)

Deze pagina is bedoeld voor scholieren of studenten die IJsbarbaar gebruiken voor een werkstuk, een boekbespreking, een spreekbeurt of een presentatie.

Je vindt hier feitelijke informatie over het boek, de inhoud, de auteur en de tekenaars.

bullet Auteur
De schrijver van IJsbarbaar is Rob Ruggenberg. Hij is van beroep dagblad-journalist. Dit is zijn vierde jeugdroman. De eerste was Het verraad van Waterdunen (2006), de tweede was Slavenhaler (2007), en de derde Manhatan (2009).

bullet Omslag
omslag IJsbarbaar Bas Mazur heeft de omslag gemaakt. Daarop vecht Nunôk met een ijsbeer. Het gevecht speelt zich af op een klein ijsveld in de Noordelijke IJszee. Op de achtergrond zie je ook nog de Nederlandse walvisvaarder De Blauwe Duyf pijltje

bullet Landkaart
De landkaart in IJsbarbaar is getekend door Peter-Paul Rauwerda. Hij maakte gebruik van oude landkaarten om de situatie rond 1625 zo precies mogelijk weer te geven.

bullet Groenland
Achtergronden over Groenland, de Inuit en hun manier van leven, vind je via de pagina Is dit echt gebeurd?

bullet Genre
IJsbarbaar is een historische jeugdroman. Het verhaal speelt zich af in 1624 en 1625.

bullet Plaatsen
Het boek begint op Groenland. In het tweede deel verplaatst het verhaal zich naar de Noordelijke IJszee en naar Nederland (Schiedam, Delft, Den Haag, Amsterdam en het Noordzeestrand). Het derde en laatste deel speelt zich weer af op de IJszee, op het walvisvaarderseiland Jan Mayen, en het eindigt op Groenland.

bullet Het onderwerp/thema
In alle boeken van Rob Ruggenberg komen dezelfde thema's terug: de botsing van culturen, en hoe jongeren grote moeilijkheden overwinnen. Om te overleven in de harde, rauwe wereld van de volwassenen heb je vrienden nodig.

bullet Het verhaal
Korte samenvattingen staan op de achterkant van het boek, en in de aankondiging van uitgeverij Querido.

bullet De hoofdpersonen
Nunôk: een Groenlandse jongen, weeskind
Umik: een angakok (medicijnman), leermeester van Nunôk
Orpa: een Groenlands meisje met slechte ogen
Willem Ys: een Nederlandse stuurman die het goed met Nunôk voor heeft

bullet Bijfiguren
Sumanak: een Groenlandse jager en de vader van Orpa
IJsbeer Murk: een Nederlandse matroos, een echte rotzak
Adriaen Leversteyn: zeeman en ontdekkingsreiziger, afkomstig uit Delfshaven
Geert Patyn: zeeman en walvisvaarder, afkomstig uit Schiedam
Kromme Leendert, een Schiedamse kermisbaas
Dokter Livinius, arts van prins Maurits
en tot slot een ijsbeer, groot en hongerig, een mensendoder

bullet Karakters
Nunôk is een jongen die dankzij zijn Inuit-opvoeding in staat blijkt om veel moeilijkheden het hoofd te bieden. Hij is nieuwsgierig en niet bang voor nieuwe ervaringen. Hij wordt een echte doorzetter en geeft nooit op (al denkt hij er wel aan).

bullet Bedoeling
De belangrijkste bedoeling van de auteur was een spannend en interessant boek te schrijven (en ook een beetje belangstelling te wekken voor de Inuit, en voor geschiedenis).

bullet Publicatie
De eerste druk van IJsbarbaar werd officieel gepresenteerd op 24 november 2011, in het Museon in Den Haag, en daarna met sledehonden op het strand van Scheveningen. De uitgever is Querido, in Amsterdam.

vlag en wimpelbullet Prijzen
De Griffeljury 2012 bekroonde IJsbarbaar met een Vlag en Wimpel. Dat is een belangrijke literaire onderscheiding, die wordt toegekend door een vakjury van volwassenen.
 
Jonge Jury IJsbarbaar won ook de Prijs van de Jonge Jury 2013. Duizenden jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar kozen het beste jeugdboek dat in 2011 is verschenen. Rob was hiermee de eerste man in de vijftienjarige geschiedenis van de Jonge Jury die deze deze belangrijke publieksprijs won.

bullet Foto's
Als je voor je verslag of werkstuk foto's nodig hebt van het boek of van de schrijver, kijk dan eens op deze media-pagina. Deze foto's zijn in hoge resolutie en geschikt om te printen. Lees ook de opmerking hieronder over het copyright.

bullet Jouw werkstuk en het ©opyright
Teksten en foto's op deze website mag je vrij gebruiken. Uitzondering: enkele foto's van Piet den Blanken worden beschermd door copyright. Die mag je dus niet overal voor gebruiken. Maar Piet zegt dat scholieren en studenten zijn foto's wel gratis mogen gebruiken in boekbesprekingen en werkstukken en bij spreekbeurten.

Mailtje sturen naar Rob Ruggenberg 

Rob Ruggenberg,
de schrijver van het boek pijltje


Gele scheidingslijn

Kennis Meer informatie

Gele stip Meer informatie over Groenland, de Inuit, de ontdekkingsreizen en de walvisvaart in de 17de eeuw vind je via de pagina Is dit echt gebeurd?  Gele stip Je kunt hier ook recensies en andere artikelen lezen die in kranten en tijdschriften hebben gestaan  Gele stip Meer informatie over de schrijver van het boek en over de tekenaar van de omslag krijg je via het menu aan de linkerkant  Gele stip Bij het schrijven van IJsbarbaar en bij het maken van deze website heeft de schrijver gebruik gemaakt van deze bronnen.

Gele scheidingslijn

Gele scheidingslijn