De ijsbergen zijn huiveringwekkend mooi. Als je er met een kleine vissersboot (kleiner dan de Blauwe Duyf) tussendoor vaart, val je van de ene verbazing in de andere, zelfs midden in de nacht....
Rob Ruggenberg had nog nooit in zijn leven zoiets moois gezien. Kijk ook eens naar de foto's die hij maakte van deze ijzige kastelen.
Tsunami
Die tochten zijn niet zonder gevaar. IJsbergen kunnen ook afbreken, of kantelen, en omrollen. Dan veroorzaken ze een soort tsunami, waarin kleinere schepen gewoon worden vermalen.
In IJsbarbaar lees je hoe Nunôk zo'n gebeurtenis maar net overleeft. De tekening links is gemaakt door een Groenlander. Klik erop om hem groter te zien
Aan de wal richten de vloed-golven vaak grote schade aan. Het is op sommige plaatsen te gevaarlijk om op het strand te lopen. Daarom staan er waar- schuwingsborden
In drie talen (Engels, Deens en Groenlands) staat hier:
EXTREEM GEVAARLIJK! Loop niet op het strand. Je kunt er doodgaan of zwaargewond raken. Risico voor plotselinge tsunami golven, veroorzaakt door afbrekende ijsbergen.
IJskap
De ijsbergen zijn afkomstig van de enorme ijskap die het grootste deel van Groenland bedekt. Al dat ijs is eerst sneeuwvlok voor sneeuwvlok op de Grote Witte Vlakte gevallen, legt Umik uit aan Nunôk.
Aan de randen van de ijskap breken stukken af. Zo worden ijsbergen geboren.
Op de foto rechts maakt Rob aantekeningen, terwijl achter hem deze enorme ijsbergen langzaam de zee in schuiven
Oeroud drinkwater
Die ijsbergen zijn soms wel miljoenen jaren oud, soms wel uit de tijd van de dinosauriersdus ook zo oud. Je kunt het gewoon drinken, het is heerlijk. Oeroud water! Veel Groenlanders zijn er verzot op.
De nabijheid van de grote ijskap heeft nog meer gevolgen voor de mensen. In IJsbarbaar lees je over de pilarngaq: een ijzige, verwoestende poolstorm die mensen en dieren doodt en huizen vernielt.
Die storm ontstaat op de ijskap, en bombardeert de kleine dorpjes aan de kust met brokken ijs en stenen. Op de foto rechts zie je een Inuit familie in een sneeuwstorm
Opwarming
Op de tv en in kranten gaat het tegenwoordig vaak over de opwarming van de aarde. Daardoor smelten de ijskap en de ijsbergen sneller dan vroeger. Al dat smeltwater komt in zee terecht. De zee wordt zoeter en hoger. Dan kan voor iedereen nare gevolgen hebben.
Jammer genoeg staat er ook vaak onzin in kranten. Daardoor ga je twijfelen aan de deskundigheid van de schrijvers.
Zelfs een beroemde instelling als de Engelse Times Atlas zit er soms helemaal naast. In de nieuwe uitgave (2011) van deze peperdure atlas lijkt het erop alsof Groenland in twaalf jaar tijd vijftien procent van het ijs kwijtgeraakt.
Op de nieuwe kaart is een enorm gebied groen in plaats van wit. Vergelijk dat maar eens met de satellietfoto ernaast
Overdreven
De Times overdrijft schromelijk, zeggen wetenschappers. De ijskap smelt, maar niet zo snel als de nieuwe atlas ons wil doen geloven. Als vijftien procent van het ijs verdwenen zou zijn dan zou de zeespiegel met een meter zijn gestegen. Dat is niet het geval.
De in de atlas vertoonde 15 procent is 150 keer groter dan in werkelijkheid het geval is. Hoe de kaartenmakers zo de fout in konden gaan, weet niemand. De wetenschappers zijn bang dat mensen door deze blunder gaan denken dat het met de klimaatverandering wel meevalt. En dat is onterecht: deze fout is niet gemaakt door onderzoekers, maar door stomme kaartenmakers, zo zeggen de wetenschappers.
Als je wilt weten hoe het er op dit moment echt voorstaat met het poolijs, kijk dan op de website van Arctic Sea Ice News. Deze Engelstalige wetenschappelijke site heeft een wekelijkse update van de ijs-situatie, compleet met kaartjes en satelliet-foto's
Foto's
Kijk ook eens naar de ijsberg-foto's die Rob in 2009 en 2011 maakte, aan zowel de oostkust als de westkust van Groenland.
Meer weten?
Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.
|