Zonder zeehond overleef je niet

Klik op de foto om terug te keren naar het feiten overzicht

StarAan tafel bij de Groenlanders. Vandaag eten we zeehond. Birthe (10 jaar, links) lepelt eerst haar zeehondensoep op. Haar zus Juliana (11) eet liever walvis met brood. Rechts zie je nog net de hand van hun grootvader, die met zijn Zwitserse zakmes stukjes van de zeehond snijdt.

Zeehond op het ijs bij GroenlandZonder zeehonden zouden de Inuit de koude, barre poolwinters niet overleven.

Duizenden jaren lang waren de Groenlanders totaal afhankelijk van zeehonden, zoals je ook in IJsbarbaar kunt lezen.

De zeehond zorgde voor:

cijfer  Voedsel. Eeuwenlang vormde zeehond de hoofd-maaltijd voor de Groenlanders. Zeehond smaakt een beetje als draadjesvlees. Het is ook droog vlees, net als walvis. Je moet het eten met wat vet erbij.

cijfer  Warmte en licht. Het vet van de zeehond werd gebruikt in traanlampen die de winterhut verwarmden en verlichtten.

Groenlands meisje in zeehondenkledingcijfer  Kleding. Zeehondenvel is warm en waterdicht. Bijna iedereen droeg zeehondenkleding, zoals het meisje op deze foto Pijltje naar rechts

cijfer  Bedekking. Het vel van de zeehond werd ook gebruikt om op te liggen, of onder te slapen. Of als zeil om zomertenten te maken. Zelfs kajaks en grote roeiboten werden gemaakt van zeehondenvel.

cijfer  Hondenvoer. Sledehonden zijn belangrijk op Groenland. De meeste sledehonden eten zeehond!

cijfer  Gereedschap. De opgeblazen blaas van de zeehond wordt gebruikt als drijver bij zeehondenjacht. Van de botten van de zeehond kun je harpoenpunten maken, en pijlpunten en zonnebrillen!

Westerse luxe

Sinds vijfentwintig jaar zijn de Groenlanders minder afhankelijk geworden van de zeehonden-vangst. Schepen en vliegtuigen uit Europa brengen westerse luxe. De meeste dorpen hebben zelfs een of meer supermarkten.

Maar de Groenlanders gaan er nog altijd op uit. 's Zomers en 's winters vangen ze zeehonden, zelfs onder het ijs vandaan. Nog precies zo als Nunôk het vierhonderd jaar geleden leerde.

Nederland

Klik voor de jaarlijkse slachting in Canada. Pas op: akelige fotoDit alles heeft niets te maken met die vreselijke zeehondenslachting die de Canadezen elk jaar weer uitvoeren, waarbij ze honderdduizenden pasgeboren zeehondenbaby's doodknuppelen, alleen om hun witte pels. De Groenlanders verafschuwen die moordpartij.

Wist je trouwens dat er vroeger in Nederland ook zeehonden werden gevangen? Nog maar een halve eeuw geleden gebeurde dat op grote schaal in de Waddenzee en vooral in Zeeland.


Gele scheidingslijn

Kennis Meer weten?

Gele stip Wil je meer weten? Bestudeer zelf de bronnen (boeken en artikelen), die schrijver Rob Ruggenberg over dit onderwerp heeft gelezen.

Gele stip MEER FEITEN :  Nunôk, de jongen  |  Orpa, het meisje  |  Umik, de angakok  |  Willem Ys, de stuurman  |  Nunôks vlucht  |  Groenlandse jongeren  |  Jan Mayen  |  IJsbergen  |  IJsberg foto's  |  IJsberen  |  Sledehonden  |  Walvissen  | 

Gele scheidingslijn

Terug naar het feitenoverzicht Terug naar het feiten overzicht.